HPV és a Tévhitek - Dr. Csabai Zsolt PhD

 

A 2000-es évek eleje óta kutatom a HPV-t és annak a gyógymódját. Számtalan Szimpóziumot tartottam, mint meghívott vendég, egyetemeken, főiskolákon, közép- és általános iskolák meghívásának tettem eleget, ahol 8 -12. osztályosok, 14 éven felüli diákok kaptak felvilágosítást erről az alattomos kórokozóról. Az előadásokon azt figyeltem meg, hogy nem csak az érintettek, hanem olykor nőgyógyászok, urológusok és ginekológusok is tátott szájjal figyelnek, és rádöbbennek arra a tényre, hogy ezt a fertőzést és annak szövődményeit nem lehet félvállról kezelni. A Szimpóziumokon az általam elvégzett kutatásokból olyan információk tárulnak eléjük, melyek a hallgatók körében döbbenetet okoznak.Megfigyelhető tény az is, hogy sok kezelő orvos nincs a helyzet magaslatán, nem nagyon informáltak, és nem tekintik ezt a betegséget problematikusnak.  Az urológus olykor azt sem tudja pontosan, hogy hogyan és honnan, milyen módon vegyen mintát a férfitől. ”Tisztelet a kivételnek!” Na, ez viszont engem döbbentett meg.

 

A napokban hívott fel egy kedves hölgy siránkozva, hogy a kezelő orvosa, milyen bunkó, tapintatlan és alulképzett! A labor kimutatta nála a HR 16-os törzs jelenlétét, mire az orvosa, -„nem kellene félre lépni!” Próbáltam megnyugtatatni, nem volt könnyű!

Kérem, fogjuk már végre fel, ez nem influenza, mely aerosol útján, cseppfertőzéssel terjed, hanem a HPV hámfertőzéssel, érintés útján terjed! Nem kell ahhoz titkos perceket valakivel eltölteni, hogy megfertőződjünk! Elég egy bevásárló központi illemhely kilincsének az érintése, hogy kezünkön legyen a halált okozó vírus! Igen nem túlzok! Nem nátháról beszélek, kedves orvos kollégák, kedves olvasók!  Sajnos vannak olyanok, akik úgy gondolják, minek mosni, minek a higiénia, ha vakarni is lehet! A kezén ott a vírus, és amit megfog az fertőzött! A férfiaknak szoktam ajánlani, ha pisilni indul, akkor szokja meg, hogy ha jobb kézzel veszi elő a „kiskirályt, hogy lássa a nagyvilágot”, akkor bal kézzel nyisson ajtót! Ezzel nem kerülhet vírus a nemi szervére! Szokjuk meg, hogy ha a szemünk viszket, ne vakarjuk, dörzsöljük, mivel ez a kapu a testünkbe a kórokozók számára! Gondoljunk rá, hogy nem viszket, és nem fog viszketni! Fertőtlenítsük kezeinket BactoEx® Travel-lel vagy ha lehet, mossunk mindig kezet!

A kérdésre, meddig tart, míg meggyógyulok, vagy az örömhír, Dr. Úr! hálás vagyok, meggyógyultam! Jól esik hallani, de ne feledjük, hogy perceken belül ismét, a 145 törzs egyike megfertőzhet minket! És akkor rövid volt a boldogság! Szóval vegyük ezt a vírust igen is komolyan!

 

Ezért is gondolom, hogy röviden és tömören egy két dolgot pontosítani kell, ami a tévhiteket illeti!

A legelső problémát én a fiataloknál látom. A törvény azt írja elő, hogy 30 évesen menjenek el az első rákszűrésre. Ez gondolom arra az időre vonatkozott, amikor még a mi korosztályunk volt fiatal és létezett valami olyasmi, amit erkölcsnek hívnak! Itt a mai, korunknak megfelelően módosítani kellene a törvényt, hiszen a mai fiataloknál, főleg a női nemnél, sok minden változott. Ma már egy 14 éves leányzó nem biztos, hogy még szűz! Ma már nem a sör a menő, hanem a whisky-kóla és egyebek. Ma, ha 3 lány este bulizni megy, az elfogyasztott alkohol után viszik a pasikat, és itt nem megharagudni kell, kérem, csak idézek! A gondot én ott látom, hogy már a 14 éves korban megkezdett nemi érintkezés a HPV fertőzését is jelentheti. Nagy az ismeretlen kockázat! Ez a kislány, ha 14 éves és megfertőződik, akkor lehet, hogy az első rákszűrést 30 évesen meg se éri! Egy kialakult méhnyakrák hamar végezhet az áldozatával. Szóval ne várják meg a 30 éves kort, hanem az első szexuális érintkezést követően félévente, vagy legalább évente egyszer menjenek el a rákszűrésre.

Az orvos a lányoknál vegyen mintát a cervix váladékból, és ami fontos, hogy a labor ne csak azt állapítsa meg, hogy P1-P4 –ig hol tart a fertőzés, hanem tipizálja a vírust egy PCR (további magyarázat a publikációban) vizsgálat során.

Tévedés azt hinni, hogy egy P2-es vagy egy P3-as eredménynél hátra lehet dőlni, ez kérem nem influenza, ami cseppfertőzéssel terjed, és majd elmúlik. Ilyen eredménynél nem elég majd egy év múlva az orvost felkeresni.


További tévhit az is, hogy a fiuk a megfertőződés után a tünetmentességnek köszönhetően nem is gondolnak arra, hogy fertőzöttek. Sokan azt hiszik, hogy ha a párjuk elment egy szűrő vizsgálatra, melynek eredménye negatív, akkor ők is azok. Lehetséges, hogy a lányt a fiú által nap, mint nap megfertőzi, viszont az immunrendszere ezt a típust felismeri és megsemmisíti. Így lehet, hogy a lány tünetmentes, de attól még a fiú fertőzött lehet!

További tévhit az is, hogy a tünetmentesség sokaknak azt sugallja, hogy nem fertőzöttek, viszont a vírus lehet, hogy már tombol a szervezetükben.

A most következő pár sor a legnagyobb aggodalmam. Ez a téma az oltást feszegeti. Sokáig, a Sláger Rádió megszűnéséig én írtam a tudományos dolgokat, melyeket beolvastak az éterben. Egy kedves munkatárs mai napig szervez előadásokat. Egyszer 2010-ben, a Rákellenes Ligával közösen szerveztek előadást, melyre a TV-ben sokat szereplő oltóanyagot népszerűsítő hölgyet meghívták. Sajnos a hölgy annyira elhivatott az oltóanyag és HPV ügyben, hogy még válaszra sem méltatott, sem engem, sem a Ligát, sem a rádiós ismerőst. De az a fő, hogy az oltóanyagot a lánya a reklám szerint megkapta, és persze, hogy Magyarország minden iskolájában publikálják milliókért.

Akkor beszéljünk ezen a ponton a további tévhitekről és a fő aggodalmaimról! Ha ma egy tizenéves lány fejével megpróbálunk gondolkozni, akkor a következők igazolódnak. Ha a lány megkapja a HPV oltást, akkor már azt hiszi, hogy övé a világ, jöhet a hali-gali, szabadon élheti védelem nélkül a szexuális vágyait, neki már persze az oltás védettséget nyújt, vele már nem történhet semmi! Ez egy nagy Tévhit!!! Az oltóanyag a 6-os, 11-es, 16-os és a 18-as vírustörzset tartalmazza. Máig több mint 140 HPV törzset ismerünk, ez tény. Az is tény, hogy ma Magyarországon az 51-es 52-es, 56-os, 58-as, 62-es, 66-os és a 68-as terjed! Akkor kérdem én, hogy mire is van a HPV oltás, mivel azok a típusok, melyre az oltóanyagot adják, ma már nem, vagy csak elvétve terjednek. Vagyis a kislány az oltás során semmilyen védettségben nem részesült! Viszont kockáztatja hosszútávon az egészségét, mivel az oltóanyag, mint tudott, nem csak Amerikában szedi évente áldozatait a szövődmények, melyekről mindenki hallgat, például ide tartozik a veseelégtelenség és a májfunkció leállása, mely halált okozó kimenetelű lehet. További veszélyek is vannak, mely a Szklerózis Multiplex kialakulásában is szerepet játszhat!

Hiába adja közzé a média, hogy nem veszélyes az oltóanyag, mivel egy év után nem találtak panaszra utaló jeleket! Ez is egy tévhit és egy aljas félrevezetés, reklámfogás, valakinek egy jó haszon érdekében, ártatlan fiatalok kárára!

Sajnos sok információ kerül napvilágra, ami az oltóanyagot illeti, ahol maga a fejlesztők csalásról és életveszélyes oltóanyagról vallanak, íme egy link, ahol ezt el lehet olvasni:

http://avilagtitkai.com/articles/view/a-hpv-vakcina-fejlesztoje-elismerte-hogy-az-egesz-egy-csalas-volt-es-akar-halalos-kovetkezmenyekkel-is-jar

A véleményem? No Comment!

 

A sunnyogó megbetegedés és elváltozások symptomái minimum 5 év után jelentkeznek először! És sajnos ez is tény, amire én nem győzöm felhívni a figyelmet! 


Ezt követően sokszor azt a választ kapom az előadásaimban, idézném, - „de hát ott van az óvszer, az megvéd!” Hát el kell keserítenem itt ismét az olvasóimat, hogy az óvszer, vagyis köznyelven a gumi nem véd meg, csakis a terhességtől! Mint ahogy már írtam, ez nem influenza, nem csepp-, hanem hámfertőzéssel terjed! Ez azt jelenti, hogy amikor a lány a párjának a hímvesszőjét megérinti, már akkor a hámfertőzés megtörténik, mire a gumit kicsomagolják, és azt ráhúzzák a hímvesszőre, elsimítják, akkor már az óvszer külső falán is ott a vírus! Az óvszer HPV esetén nem nyújt védelmet!

Egy további tévhit az is, hogy sokan egy kapcsolatban azt gondolják, hogy ha az egyik partner, általában a nő, mivel ő ment el szűrő vizsgálatra, és nála kitudódott, így ő egy kezelésben részesül, és nem gondolnak arra, hogy mindkét félnek ki kell vizsgáltatni magát, és az adott fertőzést követően mindkét félnek kezeltetnie kell magát. Fontos, hogy addig szinte steril szexuális életet kell élni mindkét partnernek (amint a partnert megérintette, úgy már magát ne érintse meg), amíg nem alakul ki mindkét félnél a tünetmentesség. Ha ezt nem követik, és nem tartják be, akkor egyik fél se fog meggyógyulni, mivel újra és újra visszafertőzik egymást. 

Fontos tudnivalók a HPV és a méhnyakrákról

Tévhitek röviden:

 • Szűrővizsgálatot a nőknél csak 30 éves kor felett!
 • P3-as eredménynél egy évet kihagyni a következő citológiai vizsgálatig!
 • Ha a nő a citológiai vizsgálaton nem fertőzött, az még nem jelenti azt, hogy az élettársa nem HPV fertőzött!
 • Azonosak a hímvessző-, illetve a végbélrákot előidéző típusokkal!
 • Az oltás 100%-os biztonsággal megvéd a fertőzéstől!
 • Az óvszer 100%-os biztonságot nyújt!
 • Nem alakul ki szövődmény 1 év után!
 • Az oltóanyag megvéd több mint 140 típustól!


Tévhiteket megcáfoló tények röviden:

 • A HPV magas kockázati típusai a méhnyakrák kialakulásáért felelősek (a legtöbb esetben a HPV 16, 18), míg az alacsony kockázatúak (pl. HPV 6, 11) a nemi szerveken megjelenő szemölcsök, más néven condylomák kialakulását okozzák.
 • Az oltóanyag nem véd meg több mint 140 típustól (kizárólag csak a 4 benne lévő típusra 6, 11, 16 és 18-asra alkalmas)! Ez csak akkor érvényes, ha a paciens még nem fertőzött, nem gyógyszer, csak is preventív célból!
 • A megfertőzött betegnek beadott oltás nem gyógyítja meg a fertőzéstől!
 • Pillanatnyilag több mint 140 típust ismerünk.
 • A HPV-fertőzöttség legtöbbször tünetmentes, és napokig, hónapokig akár évekig is elhúzódhat a vírus lappangási ideje.
 • Abszolút fontos megjegyezni, hogy a HPV-kórokozó tünetmentesen is megfertőzheti a partnert!
 • A nemi úton terjedő vírusok mintegy harmada HPV-fertőzés, így mindenki, aki szexuálisan aktív, veszélyeztetett.
 • A HPV kórokozó nem testnedvek cseréjével terjed, hanem bőrkontaktus útján, tehát hámsejtek átadásával. Így az óvszer nem nyújt 100%-os biztonságot (és annak helyes alkalmazása sem!), csupán az esetek 60 százaléka ellen.
 • Panaszmentesség nem jelenti azt, hogy nincs fertőzés!
 • Sajnos már egy megfertőzött mosdó kilincs a belépéskor elegendő, hogy az idegen kórokozóját testünkre átvigyük, és megfertőződjünk! Tanácsom, előtte is mossunk alaposan kezet, ne csak utána!
 • Nem azonosak a hímvessző- illetve a végbélrákot előidéző típusokkal!
 • Az oltás hamis biztonságot sugall!
 • Szövődmények kialakulása 5 év után kezdődhetnek el!


Nőknél különböző árulkodó tünetek:

 • szokatlan viszketés
 • szexuális együttlét során fájdalom, vérzés
 • szemölcsszerű elváltozások a nemi szerven (condyloma)
 • partner fertőzöttségének jeleiFérfiaknál különböző árulkodó tünetek:

 • a HPV-fertőzött férfiak többsége tünet- és panaszmentes
 • szokatlan viszketés
 • szemölcsszerű elváltozások a nemi szerven (condyloma)
 • partner fertőzöttségének jelei
 • más típusok hímvessző, illetve végbélrákot okozhatnak.


Sokkoló eredmények, HPV a férfiaknál!

Kutatásaink kimutatták, hogy a HPV (Human Papiloma Virus) a férfiaknál idős korban, 65-75 év között, felelős a

 • gégerák
 • nyelvtő rák
 • nyelőcsőrák

Molekulárbiológiai Laboratóriumban végzett HPV-vizsgálat az alábbi genotípusok kimutatása:

Átmeneti rizikójú: 40, 42, 43, 51, 54, 61, 62, 69, 71, 72, 73, 77, 82, 83, 84, 86, 87
 LR - alacsony kockázatú HPV-típusok: 6, 11, 42, 43, 44, 55
HR - magas kockázatú HPV-típusok: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68
NA - nem azonosított HPV-típus: 2, 3, 7, 13, 26, 27, 28, 29, 30, 34, 40, 53, 54, 57, 61, 67, 70, 72, 73,74, 81, 82, 83, 84, 87, 89, 90, 91

 
Mire ügyeljek HPV-vizsgálat előtt?

A vizsgálatot olyan napra ütemezze, amikor várhatóan nem menstruál. Ha menzesze váratlanul megkezdődik és a vizsgálat napján is fennáll, próbáljon új időpontot kérni.

A vizsgálat előtt 48 órán át

 • kerülje a közösülést
 • ne végezzen hüvelyöblítést
 • ne használjon előtte tampont, hüvelyi krémet, habot, fémet vagy zselét (például spermaölőt vagy a vaginába elhelyezendő gyógyszereket).

A HPV diagnosztikai lehetőségek

HPV-vizsgálat kérhető:

 • nőgyógyászoktól
 • bőr- és nemi gyógyászoktól
 • urológusoktól
 • proktológusoktól

Az országban több száz orvosnál van lehetőség a teszt elvégzésére. A HPV-vizsgálathoz szükséges mintavétel a megszokott nőgyógyászati vizsgálat keretében történik.

Mintavétel nőknél:

Nők esetében a rutin nőgyógyászati vizsgálat során, a citológiai vizsgálathoz hasonlóan a méhnyak szájról apró kefe segítségével fájdalommentesen mintát vesznek, olyan területről, ahol nincsenek idegvégződések.

Az így levett hámsejtek alkalmasak arra, hogy kimutassák az esetleges HPV-fertőzöttséget. A citológiai vizsgálat során jelenleg nem szűrnek automatikusan HPV-re, annak kimutatására külön vizsgálatra van szükség, mely a méhnyakrák szűrés során levett mintából is kérhető.

Mintavétel férfiaknál:

A szűrővizsgálat érdekében fontos egy citológiai mintavétel, melyet egy urológus a húgycsőből vesz le, mint a nőknél egy kis kefével.
Spermából is ki lehet mutatni, de ez nem olyan biztos, mivel nem garantált, hogy a húgycsőből magával viszi a hámsejtet és vele a vírust. Ezért én a citológiai mintavételt, egy kis kefécskével a húgycsőből tartom 100%-ban biztosnak.

A fertőzés kimutatása

Erős fertőzés esetén a vírusok burokfehérjéje speciális szöveti immunreakcióval a sejtmagokban láthatóvá tehető.
Elviekben hasonló módszerrel a vérben keringő vírusfehérje ellenes anyag is kimutatható. Más esetben géntechnológiai eljárásokat kell alkalmazni.
A legérzékenyebb vírus-azonosítási eljárás az úgynevezett PCR (polimeráz-láncreakció), amelynek segítségével akár a csupán egy-két sejtben megbúvó néhány vírus is megtalálható. HPV tipizálása szükséges az alacsony, az átmeneti vagy a magas rákkockázat meghatározásához, a fertőzés megelőzésének elősegítéséhez, és a – még kísérleti stádiumban lévő – vírusellenes hüvelykúp stratégiájának kialakításához.

A legérzékenyebb módszer: a PCR, polimeráz-láncreakció
Leegyszerűsítve: a PCR-vizsgálat során a vírusra jellemző DNS részt keresünk a mintában, melyet enzim segítségével olyan mennyiségűre sokszorosítunk, hogy könnyen felismerhető legyen.
Ez a módszer alkalmas a még tünetmentes HPV-fertőzés kimutatására is.


Teendők megfertőződés esetén
        
Ha a nőgyógyászati vizsgálat kóros elváltozást derített ki, és különösen, ha a magas kockázatú HPV 16, 18, 51, 52, 56, 66 és 68-as fertőzés is fennáll, de rosszindulatú daganat még nem alakult ki, a kóros területet egyszerű műtéttel (konizáció) el lehet távolítani.
A műtét akkor is elvégezhető, ha már súlyosabb, rákot megelőző állapot áll fenn. Ez nem befolyásolja a későbbi fogamzó képességet. Műtét után sokszor már nem tudunk kimutatni HPV fertőzést, néha azonban még visszamaradhatnak rejtett vírusok. Ezért, valamint az újrafertőzés veszélye miatt érdemes továbbra is rendszeres citológiai szűrővizsgálatot kérni.

Újabban a „Ladyvita” hüvelykúp ígéretes HPV-ellenes kezelésben valamint a megelőzésben, és ehhez párosítva a „Grape Vital cseppel” való irrigálás. Biztosak lehetünk ennél a természetes alapanyagból készült termékkel, hogy nem lesz mellékhatás 5 év múlva sem! 

 Továbbá a szervezetet védi az újra fertőzéstől!

 

A kezelésben ajánlatos a kúpot az esti órákban, lefekvés előtt felhelyezni. Ügyeljünk arra, hogy egy betétet tegyünk az alsóneműbe. Fontos, hogy a kúp által lebontott váladék, tisztuló anyag ne szennyezze meg az ágyneműt. Egy kúra 3-5 napig tart. HPV esetén már egy kicsit komplikáltabb, főleg, ha a partnerünk nap mint nap visszafertőz (jojó effekt), ajánlatos 2-6 hónapig minden nap a többszöri fertőtlenítés. Az összes jótékony hatású Grape Vital® termékben, megtalálható ugyanaz a hatóanyag. A Ladyvita® Hüvelykúpot és a Grape Vital® cseppeket lehet külön-külön, de ajánlatos kombinálva is alkalmazni, ez a pénztárca kímélő változat. A leghatásosabb természetesen a kúp.

  

HPV vagy más fertőzés esetén kombinálva alkalmazható a hüvelyben a Ladyvita® hüvelyfertőtlenítő kúp és a cseppekkel való irrigálás, mely egy fertőtlenítő folyamatot indít el. A legjobb a reggeli irrigálás és az esti kúp. A kúpot ajánlatos heti minimum egy-két alkalommal alkalmazni. Irrigálás esetén tegyünk egy irrigátorba 100 ml langyos vizet és 7-15 csepp Grape Vital®-t (másfajta grapefruitmag kivonatot ne alkalmazzon, mivel ezek kémiai rákkeltő anyagokat tartalmaznak, vagy jobb esetben semmit, csak placébó!), ez attól függ, hogy mennyire érzékeny a hüvelye (hengerhámsejtek). Kádban fekve, lassan irrigáljon, hogy lassan folyjon ki az öblített váladék.  Ezt akár minden este is megismételheti. Lehet viszont úgy is jó eredményt elérni, és a költségeket is figyelembe véve, ha minden reggel és este irrigálunk és a 2. vagy 3. nap este az irrigálást egy kúp alkalmazásával váltjuk le, azt követően ismét két nap irrigálás alkalmazása.

 

 

A két termék kombinálva sem okoz túladagolást, de ajánlatos a szervezetet belülről is kezelni, így a szájon át való bevitel is ajánlott, főleg egy már diagnosztizált fertőzés esetén. Az első 10 nap a megadott napi adag 3x–át étkezés közben vagy az után a kedvenc italunkban elvegyítve. A szervezet immunitását ez megnöveli és így képessé válik önmaga is a kórokozó pusztításában, nem csak maga a csepp pusztítja a vírust. Ez egy lényeges faktor.

Más fertőzéseknél már 3-5 nap elegendő, véleményem szerint ahhoz, hogy a bakteriális, vagy különböző vírus és gomba okozta fertőzés megszűnjön.

 

Tisztelettel és szertettel:

Dr. Csabai Zsolt PhD

Címkék: