Grape Vital - Alkalmazási lehetőségek

A Grape Vital® Grapefruitmag kivonat koncentrátum
(Grapfruitkern Extrakt Konzentrat GKE, Grapefruit Seed Extrakt Concentrate GSE)

Felhasználási lehetőségek Emberi és Állati felhasználás
A cseppeket sokféle dolog kezelésére használhatjuk, most nézzük a legfontosabbakat.

Külsőleg ajánlott felhasználás
 
Fertőtlenítés:
 
Fogkefe fertőtlenítése

 
Kezdjük legfelül a feji részen. Ez egy érdekes eset, amivel kezdeni szeretném, ahol az olvasóim képzeletvilágát is bevonnám. Képzeljék el, mikor barátokhoz meg vannak hívva, az ember, kezet szeretne mosni, és a fürdőszobában találja magát. Itt a tükörszekrény polcán a következő és egyben sajnos nem egyedi látvány fogad minket. Több fogkefe fogad minket, melyről mi tagadás, kiabál az a tény, hogy gazdája igenis sűrűn használja! Ezzel nem is lenne gond, de amikor közelebbről megtekintjük, egy olyan speciális fogkefét látunk, ami majdnem szabadalom képes. A borosták annyira szét vannak használva, szinte már egy félkört alkotnak, hogy ezzel a speciális fogkefével nem csak a fogainkat, hanem egyszerre a szájpadlásunkat is tudjuk mosni. Az alsó fogak mosása közben pedig a nyelvet. Így egyfajta totális száj és fogápolásról beszélünk! Itt kérném kedves olvasóimat, hogy ha lehet, 1-2 havi turnusban cseréljék le az elhasznált fogkefét. Ezek megsértik a görbe borostáikkal a fogínyt, aminek paradontózis lesz a vége. Mivel a nyelv ápolása is fontos, itt baktériumok ezrei élnek, ezért ennek tisztítását gondosan végezzük el. Utána nem elég a fogkefét vízzel leöblíteni, a kórokozók sajnálatos módon a fogkefében a nedves és meleg szálak között igazi melegágyat, vagyis táptalajt találnak. Ezek előtte a szánkban voltak, de így a fogkefére is átvisszük. A fogkefe gyakran ugyanazokat a baktériumokat tartalmazza, amelyek a szánkban is problémát okoznak. A szálak közötti nedvességben megfelelő melegágyat találnak a baktériumok. Ha nem fertőtlenítünk az újrafertőzés a spórák és csírák által sajnos adott, főleg akkor, ha a partnerek közös fogkefét használnak. A grapefruit mag-kivonat alkalmas arra, hogy a nemkívánatos csírákat elölje és így az esetleges újrafertőződést megakadályozza. Ez ellen egy kis pohárkába adjunk vizet, csepegtessünk 10 csepp Grape Vital®-t bele, és a fogkefe fejét állítsuk bele egy fél órára, vagy a következő használatig. Használat előtt a fogkefét jól kiöblíteni, hogy az elpusztult kórokozókat, csírákat eltávolítsuk. Ez után biztosak lehetünk, hogy e kefék ki vannak fertőtlenítve. A fertőtlenítést néhány naponként ajánlatos, érdemes megismételni. De ajánlatos itt a Grape Vital® fogkrém használata, amely egyben gyógy és fertőtlenítő hatású. Számtalan gyógyító és serkentő hatású összetevők tömkelege található ebben a készítményben, melyek a fogak erősítésében is nagy szerepet töltenek be.

Antiszeptikus szájápolás, öblítés
 
Tegyünk egy pohár langyos vízbe 10 csepp Grape Vital® grapefruitmag kivonatot, és gargarizáljunk vele. Utána, ha a gargarizálás megtörtént a vizet vagy kiköpjük, vagy ha kívánjuk, azt le is nyelhetjük. Az erős antiszeptikus hatással rendelkező kivonat, egy biológiai és természetes szájöblítő szernek számít. A szájban, de főleg a nyelven, az uvuláig, károsító baktériumokat és csírákat elpusztítja és így egy kellemes szájízt és egy friss leheletet biztosít. Ezt a gyakorlatot naponta többször is ismételhetjük, igényünk szerint. Egy újraképződés ez által csak nehezen kezdődik.

Fogaink ápolása
 
Ezt több pontra osztanám, egyik az otthoni a másik az orvosi rendelőben zajlik.

Fogfájás
 
Általában a fogfájás bakteriális gyulladásnak köszönhető. Ajánlatos megtudni, hogy a fog nem-e azért fáj, mert caries alakult ki, vagy éppen a baktériumok által okozott gyulladás jött létre. De sokszor az elhalt baktériumok is okoznak hasonló fájdalmakat, főleg akkor, ha a korona alatt, vagy akár egy gyökérkezelt fogban találhatók. Sokszor ilyen esetben, az elhalt baktériumok bomlása gázokat, vagyis nyomást idézhetnek a fogcsatornában elő, amely igen kellemetlen, olykor elviselhetetlen fájdalommal jár. Ehhez még a gyulladás fájdalmai egy kellemes fájdalomkoktélt, elviselhetett len fájdalmakat nyújt a beteg számára. Ebben az esetben egy fogpiszkáló hegyére rakjunk egy csepp Grape Vital®-t, amelyet a megbetegedett fájós fogra cseppentünk. Óvatosan, és nem túlozni a cseppekkel, mivel itt egy erős koncentrátumról van szó, amely hígítatlanul nem kerülhet a nyálkahártyára, mivel azt kikezdi. Szintén lehet 10 csepp grapefruit mag-kivonatot egy pohár vízhez téve, többször naponta gargarizálni. Ha az ínyünk is be van gyulladva, akkor egy evőkanálnyi vízbe csepegtessünk 4 csepp kivonatot, amelybe egy vattacsomót nedvesítsünk meg és közvetlenül a fájó ínyre vagy fogra tegyünk.

Plakk, (plaque)
 
A plakk, amely a fogszuvasodás (caries) és a fogínysorvadás (paradontitis) károsodását okozza. Itt egy Biofilm képződik a fogakon, főleg a nehezen, a fogkefével elérhető interdentalis helyeken. Ez a Biofilm az ételmaradékokból, a baktériumok anyagcseréjük által okozta lerakódás. Egy pathogene plaque 24 órán belül kialakul. A grapfruit mag-kivonat alkalmazásával, 1-2 csepp a nedves fogkefére és a fogakat naponta 3-szor alaposan tisztítsuk meg vele. A Grapedent® grapefruit mag fogkrém is használható erre a célra. Ez nem csak fogkrém, hanem az összetevői, mint gyógyszer lett összeállítva. Itt a fog, a fogíny és a csontozat lett figyelembe véve. Ha teljesen perfektek szeretnénk lenni, mindezt kiegészítőleg az öblítővízbe 10 csepp grapefruit mag-kivonatot is tehetünk. A fogak közti rések tisztításához használhatunk fogselymet. A fogselymet itassuk át grapefruit mag-kivonattal, vagy tegyünk néhány cseppet a szájzuhanyhoz. A plakk-képződést és annak további szövődményeit a grapefruit mag-kivonat nagyon hatásosan meg akadályozza.

Fogszuvasodás (caries)
 
A fogainkra lerakódott plakk, fogkő a cariesnek való kialakulásához járul hozzá. A caries az enemélum (fogzománc) és a dentinum ásványi anyagainak csökkenése, amelyet a plakkban lévő baktériumok anyagcsere folyamatai okoznak. A caries megelőzése érdekében a plakknál leírtak szerint történik.

Oral baktériumok

A szájban található különleges baktériumok közé tartoznak a streptococci, lactobacilli, staphylococci, corynebacteria, és a various anaerobes. Egy újszülött gyermeknek a szájürege nem tartalmaz baktériumokat, de gyorsan elterjed a szájában a Streptococcus salivarius kollonia. A fogak megjelenésével az első évben Streptococcus mutans és Streptococcus sanguis kolloniák jelennek meg a fogakon és a gingiván. Más törzsek, mint streptococci meglepik a fogínyt és az arcot, de nem a fogakat. A fogíny hasadékaiban és réseiben, főleg a fogak között (interdental), a természetes környezetben fejlődnek olyan fajták, melyeknek oxigén jelenlétére nincs szükségük. Ezek a kolloniák az egész pubertás ideéig találhatóak a szájban.

Fogínygyulladás (gingivitis)

A fogínygyulladás a plakk baktériumainak anyagcsere- termékei miatt alakul ki, amelyek a sejtekre mérgezőek és megtámadják a fogínyt. A gingivitis többnyire fogínyvérzéssel jár együtt. A grapefruitmag-kivonat ilyen esetben is bevált. A vérzések gyakran már rövid idő múlva megszűnnek. A kezeléshez 1-2 cseppet tegyünk a megnedvesített fogkefére és a fogakat naponta 3-szor alaposan tisztítsuk meg. Öblögetéshez 5-10 cseppet tegyünk a fogmosó pohárba. Kiegészítésként szájzuhanyhoz is javasolt. Súlyos panaszok esetén keverjük el a kivonat néhány cseppjét egy evőkanálnyi vízzel, tegyük nedves vattacsíkra és néhány percig tartsuk a fogínyen.

Foghúzás
 
Foghúzás utáni öblögetés sebfertőtlenítéshez javasoljuk. Tegyen 15 csepp kivonatot egy pohár vízbe és gargarizáljon az oldattal. Így megakadályozzuk a seb fertőződését és a fájdalmat enyhítjük. A Grape Vital® sejtregeneráló hatása a sebet segíti hamarabb gyógyulni.
 
Foggyökérkezelés
           
A fogon a caries által, megsérül a kemény védőpajzs az enamelum vagyis a fogzománc. A dentinumban, ami olyan, mint egy szivacs, a baktériumok gyorsan haladnak a fog leépítésében. Ha a pulpa részt eléri, és ez átszakad, akkor a fog életéért létfontos tápláló vérerek és idegek futnak. A gyökérkezelt fogaknál, sajnos a ideget és a fogat táplálékkal ellátó erek eltávolításra kerülnek. A fogorvosnak nagyon fontos, hogy itt tiszta munkát végezzen, mely a baktériummentességre vonatkozik. Ha a fogorvos a gyökér kezelt fogat lezárja, és ott baktériumok vannak, akkor azok elhalásakor gázok keletkeznek. Ezek a gázok a csont belsején, a foggyökér lábánál nyomást, vagyis feszültséget okoznak, mely óriási fájdalommal jár a beteg számára. Itt azt tanácsoljuk, hogy a ideiglenes tömést, felnyitni, hogy a gázok kijöhessenek és így a nyomás lemenjen. Az idegcsatornát érdemes Grape Vital®-lal kiöblíteni. Ez úgy történik, hogy egy 10 ml-es langyos vízben 20 csepp grapefruit mag-kivonatot elkeverünk, ezt egy injekciós tűvel felszívjuk, és a fog gyökércsatornájában lassú nyomással kimossuk a csatornát. Ezt a műveletet, bízza fogorvosára. Sok orvos ma már a Grape Vital®-t hígítatlanul fecskendezi a gyökércsatornába, már az első tisztításkor. Általában 1-2 ml-t fecskendez hígítás nélkül a gyökércsatornába. Ez másnapra a terület teljes fertőtlenítését jelenti. Ez főleg akkor a legfontosabb, ha rövid idő alatt, már két-három nap alatt, akarja a fogorvos a fogcsatornát fixre lecementezi. Régi eljárások 2 hétig is elhúzódhattak a fertőtlenítés hosszadalmas ideje miatt. Nem kell a betegnek 2 naponta öblítésre járni ez idő alatt. Ezután a fog koronázása jön, itt nem reszkírozhatja a fogorvos, hogy gázok és nyomás keletkezzen a gyökér hegyén, mivel ez a korona eltávolításával és a csatorna újbóli felnyitásával járna.

Afták - szájszélén és a szájnyálkahártyán
 
Az afták a száj nyálkahártyáján található fájdalmas fekélyek. A szájat naponta többször egy pohár vízhez adott 15 csepp grapefruit mag-kivonattal öblítsük ki. Kiegészítésként az aftákat pálcikára csavart vatta segítségével egy evőkanál vízbe tett 3 csepp mag-kivonattal készült oldattal ecseteljük be.

Fekélyes szájgyulladás (stomatitis ulcerosa)
 
Egy pohár langyos vízhez kevert 15 csepp grapefruit mag-kivonattal a szájat naponta többször öblögessük, valamint gargarizáljunk. A grapefruit mag-kivonat egyidejűleg gondoskodik az egészséges fogínyről, a baktériummentes nyelvünkről és a friss leheletről.

Szájüreg, Szájpenész gombás fertőzése
 
A Candida albicans élesztőgomba egyre jobban ismerté vált. A szájpenész kialakulásáért felelős a szájban, mint egy fehéres lepedék formájában látható, melyet ez a gomba okoz. A kezeléshez és a további megelőzés érdekében, napi 3 alkalommal tegyünk 10 csepp Grape Vital®-t egy pohár vízbe, és öblögessük és gargarizáljuk a szájunkat alaposan. Gyermekeknek a kevésbé keserű por javasolt. Ehhez lehet külön port vagy kapszulát kapni. Nyissuk fel a kapszulát és a port öntsük egy pohár vízbe vagy gyümölcslébe. Keverjük jól el. A gyümölcslé itt, csak akkor szükséges, ha a gyermeknek túl keserű az íz, és így az ízt feljavítja.
A Candida albicans gomba főleg cumikon, cuclikon és cumisüvegek cumiján fordul elő, mely így a folytonos és állandó újrafertőzést okozza. A fertőtlenítést rendszerint 1 liter vízhez adott 25 csepp oldatban kb. 20 percig végezzük. Ezután alaposan lemossuk. Ha lehetőségünk van, akkor nem árt szintén, alkalmanként a cumik kifőzése.

Szájszag
 
A szájszagot a szájban előforduló baktérium, fogromlás vagy az emésztőtraktus alsó részén zajló erjedés okozza. Sok esetben előfordulhat, hogy a gyomorszáj izom nem zár, és a gyomorsavból a gyomorból eredő szagokat érezzük.
A szájat naponta többször egy pohár vízbe tett néhány csepp grapefruit mag-kivonattal öblögetjük és gargarizálunk. Ajánlatos ha szükséges, belsőleg is alkalmazzuk.

Száraz ajkak
 
Néhány csepp Grape Vital® grapefruit mag-kivonatot egy evőkanál olajjal hígítunk és az ajkakat naponta többször bekenjük. A grapefruitmag-fogkrém ugyanúgy használható. Ez kiegészítésként kalendulaolajat és glicerint is tartalmaz. Ezzel közvetlenül az ajkakat kell bekenni. Grapefruitmag-kenőcs is használható, erre a célra. Az ajkak leégése / napfény okozta erős bőrgyulladás, fertőzések megelőzésére, az ajkakra naponta kétszer néhány csepp grapefruit mag-kivonatból és egy evőkanál olajból készült keveréket viszünk fel.

Berepedt szájzug
 
Tegyünk 8 csepp kivonatot 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet. Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

Ajak herpesz (herpes simplex)
 
A szervezetben észrevétlenül meglévő herpesz szimplex vírus, a vírusok aktiválódása következtében az ajkakon hólyagok jelennek meg. Kezelésére alkalmas a Grapedent® fogkrémből egy picit a beteg felületre kenni. Szintén lehetséges és hatásos naponta 2-3 alkalommal néhány csepp grapefruit mag-kivonatot egy evőkanál olajjal összekeverve ujjheggyel vagy pálcikára csavart vattával kell az érintett helyre felvinni. A készítményt éjszakára is az ajkakon kell hagyni. A kezelést a hólyagok kiújulása esetén újra meg kell ismételni.
 
Ekcéma
 
Tegyünk féldeci vízbe 15 csepp grapefruit mag-kivonatot, ezzel kenjük be naponta az érintett bőrrészt. Vattával felitatjuk a hígított oldatot és ezzel végig kenjük a bőr felületét. Szintén alkalmazható a Grape Vital® Bőr és Körömgomba ecsetelő. Vékonyan az érintett bőrrészt leecsetelni, ha szükséges napi 2-3 alkalommal. Egy másik megoldás a Grape Vital® gombakenőcs, amellyel szintén a beteg felület ápolható.
 
Babaápolás
 
Cumik, mindent, amit szájba vesz:

A Candida albicans gomba főleg cumikon, cuclikon és cumisüvegek
cumiján fordul elő, amely így a folytonos és állandó újrafertőzést okozza. A Candida albicans gombafelelős a szájban kialakuló szájpenészért. A fertőtlenítést rendszerint 1 liter vízhez adott 25 csepp oldatban kb. 20 percig végezzük. Ezután alaposan lemossuk. Ha lehetőségünk van, akkor nem árt szintén, alkalmanként a cumik kifőzése. A babaápolásnál ne felejtsük el szintén a játékokat is olykor fertőtleníteni. A baba popsin megjelenő kiütések (pelenkadermatitisz) kezelésére, keverjünk el 10 csepp grapefruit mag-kivonatot egy-két evőkanál babaolajjal, és ezzel finoman kenjük át az érintett területet. Jó tipp az, ha a babaápolásra alkalmazott babaolajt felnyitjuk és pl. egy 250 ml flakonnál 50-60 cseppet teszünk bele. Így minden alkalmazásnál automatikusan nem csak ápoljuk a picurkát, hanem fertőtlenítjük is. További fontos ajánlást olvassa el a konyha és padló ápolása alatt is.

Léguti betegedés - Felsőlégúti hurut

Köhögés, Torokfájás, torokgyulladás (angina)

 
Itt ajánlatos napi 15 csepp Grape Vital® grapefruitmag-kivonatot egy pohár langyos vízbe cseppegtettni és az oldattal igény szerint naponta többször gargarizálni. Gargarizálás után a kivonatot nyugodtan lenyelhetjük. Grapefruit magot tartalmazó köhögéscsillapító gyógyszereket, a Grape Vital® családban tartozó spray-k vagy szopogatós tablettákat a patikákban és gyógynövényboltokban kaphatóak, ezeket szintén alkalmazhatjuk. Lázas torokgyulladás, tüszős mandulagyulladás esetén feltétlenül fordul­junk orvoshoz!

Rekedtség, gégehurut (Iaryngitis)
 
Naponta 5 alkalommal cseppentessünk 15 csepp grapefruit mag-kivonatot egy pohár langyos vízbe, és az így készült oldattal gargarizáljunk. A Grape Vital® glicerint is tartalmaz és ebben az esetben a hangszalagjainkat hajlékonnyá teszi, nem csak ápolja azokat. Számos énekes glice­rint használ, hogy a hangszalagjai hajlékonyak legyenek.
 
Tartós, makacs rekedtség esetén feltétlenül forduljunk szakorvoshoz!

Orr és orrmelléküregek

Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) és Nátha (rhinitis) esetén
 
A Grape Vital® Orrspray-t naponta többször alkalmazhatjuk orrtisztításra. Főleg a léguti megbetegedések esetén. Meggátolja az orrfolyást és fertőtleníti a légutakat. Erre a célra egy-két alkalommal fújjuk az orrunkba. Ha nincs Grape Vital® Orrspray, akkor tegyünk 10 ml langyos vízbe 10 csepp oldatot, majd egy szemcseppentő pipettával 5 cseppet tegyünk mindegyik orrlyukba. Szívjuk fel jó alaposan, majd fél perc után fújjuk ki az orrt erősen. Az egész eljárást ismételjük meg naponta 3-alkalommal. A Grape Vital kivonatot nem szabad hígítattlanúl az orrba becseppenteni!

Orrtisztítás és orrfertőtlenítés

Az orrtisztítás, vagy annak fertőtlenítése. Tegyünk kb. 3 csepp grapefruitmag-kivonatot egy evőkanálnyi langyos vízbe, jól keverjük el és a fejet hátra­döntve az elegy néhány cseppjét cseppentő segítségével cseppentsük az orrlyukakba. Mozgassuk a fejünket ide-oda, előre és vissza és a levegőt néhányszor erőteljesen szívjuk be. Majd erősen fújjuk ki. A kivonatot nem szabad hígítás nélkül az orrba becseppenteni!

Fül és középfül

Középfülgyulladás (otitis media), Fültisztítás

A fület hasonlóan kell ápolni, mint az orrot. Az alkalmazás ezért, megegyezik   az „Orrtisztítás"-sal. A Grape Vital® grapefruit magkivonatot tartalmazó orrcsepp vagy orrspray is használhatók. Ha ezek nincsenek kéznél, akkor egy fültisztítóval vagy egy fogpiszkálóra csavart vattára tegyünk egy-két csepp Grape Vital® koncentrátumot tartalmazó oldatot, és óvatosan kenjük ki vele a fül belső részét. Az oldatot a következő képen készítsük elő. Tegyünk 10 csepp grapefruit magkivonatot egy evőkanálnyi glicerinbe vagy Oliva olajba és jól keverjük el. Ebből az elegyből naponta 1-2-szer kenjük ki vattával a fület. Továbbá a belső alkalmazás is javasolt. Ezzel kapcsolatban kérjük a „Grape Vital® koncentrátum belső alkalmazásra" című fejezetet. A koncentrátumot soha ne cseppegtessük hígítás nélkül a fülbe! Szeretné itt ajánlani, fülfájás, középfülgyulladás gyanúja esetén feltétlenül forduljunk szakorvos­hoz! Az itt javasolt kezelés csak a szakorvosi terápia kiegészítéseként alkal­mazható!

Haj és fejbőrápolás

Gyógy samponok

Sajnos napjainkban még nem léteznek grapefruit magkivonatból hajápoló szerek. A Grape Vital® kozmetikum ágazata viszont már elkészült és a klinikai tesztek és a dermatológiai vizsgálatok kitűnő eredményt mutatnak. Ezen termékek piaci megjelenéséig nem kell feladni a reményt. Magunk is elkészíthetjük a hajápolásra való samponunkat. A hajmosáshoz tegyünk 10 csepp grapefruitmag-kivonattal és a gyógy sampont a kezünkbe kissé elkeverjük, a fejbőrbe bemasszírozzuk, majd kb. 2-5 percig a hajon hagyjuk, és ezt követően kiöblítjük. Más egyszerű megoldás az is, ha a gyógy sampont felnyitjuk és a kellő mennyiségű, 100 ml samponra adunk 50-70 csepp Grape Vital® koncentrátumot.

Korpás fejbőr, psoriasis és viszkető fejbőr

Korpás vagy psoriasisos fejbőr esetén a hajmosás előtt, cseppentessünk 10-20 csepp grapefruit mag-kivonat koncentrátumot a fejbőrre, egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan, majd egy óra múlva mossuk meg a fejbőrt és a hajat. Itt a már a gyógy samponoknál leírt bekevert samponnal a szokásos módon, mossuk meg a hajunkat, a fejbőrbe is alaposan dörzsöljük be a sampont. Használható külön is, a féldeci vízben 15 csepp mag kivonat bedörzsölésével a fejbőrre. Ügyeljünk arra, hogy a fejünket mindig hátra hajtva ápoljuk a koncentrátummal, hogy a szembe ne kerülhessen a grapefruit mag-koncentrátum. Ha még is a szembe került a kivonat, akkor azonnal langyos vízzel alaposan a szemet kiöblíteni!

A fejbőri korpásódást általában a fejbőrön megtelepedett gombák okozzák. Ennek kezelését a gyógy samponoknál leírtak szerint ajánljuk. A korpa ellen ajánlatos minden második nap, a gyógy sampont és/vagy az oldatot alkalmazni az első 3 hétben, később hetente egyszer. A korpaképződés megszű­nése után megelőzés céljából a gyógy sampont minden alkalommal a megszokott hajmosási ritmusban használjuk.

A psoriasis esetén, ha az a testünk más részén alakul ki, szintén ajánlatos Grape Vital® koncentrátummal bekenni a beteg bőrfelületet. Hígítani itt csak érzékeny bőrüknél ajánlatos, mivel így a hatás effektivitása magasabb. Ha hígítani kell az érzékeny bőr miatt, akkor, mint már említett, cseppentsünk 10-20 csepp koncentrátumot egy teáskanálnyi Oliva olajba, és ezzel kenegessük be az érzékeny megbetegedett bőrfelületet. Ajánlatos belsőleg is napi 50 csepp koncentrátumot elosztva több alkalomra bevinni, hogy belsőleg is lehessen a megbetegedés ellen fellépni.

Fejbőrekcéma

Fejbőrekcéma vagy irritációik esetén is a kivonat oldatként is hasz­nálható. Tegyünk egy evőkanálnyi vízbe 20-25 csepp grapefruitmag-koncentrátumot, és az így készült oldattal egy vattacsomót mártva, az oldatot felvisszük a fejbőrre. Szintén ügyeljünk arra, hogy a fej legyen hátrahajtva, hogy a szembe a kivonat ne kerüljön.

Tetvek és Fejtetvek

Napjainkban a fejtetvesség leginkább az iskolákban és az óvodákban terjed. Ennek kezelését a gyógy samponoknál leírtak szerint ajánljuk. A fejtetvek esetén a hajmosás előtt, cseppentessünk 10-20 csepp grapefruit mag-kivonat koncentrátumot a fejbőrre, egyenletesen oszlassunk el a fejbőrön, masszírozzuk be gondosan. Fontos, hogy az általában fehér serkék, melyek a hajtőnél és a hajon találhatóak, jól átitatódjanak a kivonattal, majd egy óra múlva mossuk meg a fejbőrt és a hajat. Ajánlatos egy nylonsapkát vagy zacskót a fejünkre húzni és a lemosásig rajta hagyni. Az eljárást más nap és esetleg még egyszer 3 nap múlva megismételjük. Nem győzöm ismételni, a kivonat soha ne kerüljön a szembe!

Bőrápolás

Elsősegély, sürgősségi ellátás

A Grape Vital® grapefruit mag-kivonat koncentrátum az utóbbi 24 évbenbizonyított és hatásosnak bizonyult a bőrsérülések, horzsolások, égési sebek, kisebb sebek sürgősségi ellátásában. A kivonat aktív tevékenységünk, utazás, sport, munka vagy háztartási tevékenység során előforduló baleseteknél gyógyító, sejtregenáló, antiszeptikus hatása miatt általánosan alkalmazható. A grapefruitmag-kivonat a uticsomagból, mint a világ legkisebb patikája, elsősegélynyújtó. Ezért ajánlatos, mint kiegészítő az autónk egészségügyi dobozában, a házi- vagy az üzemi patikánkban sem hiányozhat.

Horzsolások, karmolások és kisebb vágott sebek

A grapefruitmag-kivonat minden kisebb sérülést és égést antiszeptikusan kezel. A sejtek gyorsabban regenerálódnak, így a sérülések hamarabb gyógyulnak. Az antiszeptikus, vagyis a fertőtlenítően kezelő hatás védi a beteg bőrsérülést a bakteriális elfertőzéstől és így egy nem kívánt gyulladás megelőzhető. Erre a célra leginkább alkalmas a grapefruit mag-kivonat koncentrátumot tartalmazó Grape Vital® bőrspray, amelyet esetenként „elsősegélynyújtó spray"-nek is nevezünk. Ha nem rendelkezünk a spray-vel, akkor 10-15 csepp kivonatot vízzel hígítunk és óvatosan a sebre tesszük.

UV sugár okozta égés, és kisebb égések

Itt erre speciel kifejlesztett, a grapefruit mag kivonatot tartalmazó Grape Vital® sebkenőcs alkalmazását ajánljuk fel, vagy bőr­spray-t használunk. A sebkenőcs tartalmaz olyan összetevőket, mint a cink melyek elősegítik a sérült sebek mielőbbi gyógyulását és védi a sebek elfertőzése veszélyeitől. Hígítatlanul csak olyanok alkalmazzák, akiknek a bőre nem érzékeny.

Bőrkiütések

Kiütések a bőrön akkor jelennek meg, ha a szervezetben a hisztamin hisztaminkoncentráció túl magas, a Grape Vital® kontrollálja és csökkenti a hisztaminkoncentrációt és ezúttal az allergiahajlamot. A hisztamin egy nagyon aktív természetes módon termelődő kémiai anyag, amely többek között akkor szabadul fel, ha az immunrendszer allergénnel találkozik. Az élőlények, és elsősorban az állatok szerveiben és vérében található, mely az aminosavból származó helyi hormon, erős gyógyító-serkentő hatású, ma már mesterségesen is előállított anyag, amelyet a szervezetben található hízósejtek bocsátanak ki. Az Antigén-Antitest reakció hatására szabadul fel a bőr hő és méreg okozta károsodását követően. Az antigén olyan anyag (többnyire fehérje), amit a szervezet idegenként ismer fel.

Nem átlagos bőrkiütéseknél először mindig az okot kell megpróbálni ki­deríteni. Ez nem mindig áll lehetőségünkben, általában alkalmasnak tűnik a grapefruit mag-kivonat. A koncentrátum 10-20 cseppjét olíva olajjal elegyítjük, és a bőrre tesszük, ha rendelkezünk a Grape Vital® kenőccsel, valamint a bőrspray-vel ugyancsak használhatjuk. Naponta 2-3-szor használjuk és megfigyeljük a hatást. Javulás esetén, a kezelést addig kell folytatni, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Bőrgyulladás (dermatitis), Pikkelysömör (psoriasis), Övsömör

Ügyeljünk arra, hogy tisztálkodásnál az érintett területre ne kerüljön semmi féle tus gél, folyékony szappan. A tisztálkodást követően az érintett bőrterületeket a Grape Vital® koncentrátum 10-20 cseppjét olíva olajjal, vagy ligetszépeolaj vagy borágóolajjal elkeverjük, és a bőrre tesszük, ha rendelkezünk a Grape Vital® kenőccsel, valamint a bőrspray-vel ugyancsak használhatjuk. Naponta 2-3-szor használjuk és megfigyeljük a hatást. Javulás esetén, a kezelést addig kell folytatni, amíg a tünetek meg nem szűnnek.

Ekcéma

Tegyünk féldeci vízbe 15 csepp grapefruit mag-kivonatot, ezzel kenjük be naponta az érintett bőrrészt. Száraz vagy nedvedző ekcéma esetén alkalmazható. Vattával felitatjuk a hígított oldatot és ezzel végig kenjük a bőr felületét. Szintén alkalmazható a Grape Vital® Bőr és Körömgomba ecsetelő. Vékonyan az érintett bőrrészt leecsetelni, ha szükséges napi 2-3 alkalommal. Egy másik megoldás a Grape Vital® gombakenőcs, amellyel szintén a beteg felület ápolható. Nedvedző ekcémák esetén Grape Vital® hintőport kell használni. Rövid idő alatt, kitűnő eredményt érünk el.

© Copyright by Dr. Csabai Zsolt PhD. –  Bereich Pharma, Forschung, Switzerland, 3/1991.

Címkék: