Grape Vital és a Szájápolás

Külsőleg ajánlott felhasználás

Fertőtlenítés:

Fogkefe fertőtlenítése

Kezdjük legfelül a feji részen. Ez egy érdekes eset, amivel kezdeni szeretném, ahol az olvasóim képzeletvilágát is bevonnám. Képzeljék el, mikor barátokhoz meg vannak hívva, az ember, kezet szeretne mosni, és a fürdőszobában találja magát. Itt a tükörszekrény polcán a következő és egyben sajnos nem egyedi látvány fogad minket. Több fogkefe fogad minket, melyről mi tagadás, kiabál az a tény, hogy gazdája igenis sűrűn használja! Ezzel nem is lenne gond, de amikor közelebbről megtekintjük, egy olyan speciális fogkefét látunk, ami majdnem szabadalom képes. A borosták annyira szét vannak használva, szinte már egy félkört alkotnak, hogy ezzel a speciális fogkefével nem csak a fogainkat, hanem egyszerre a szájpadlásunkat is tudjuk mosni. Az alsó fogak mosása közben pedig a nyelvet. Így egyfajta totális száj és fogápolásról beszélünk! Itt kérném kedves olvasóimat, hogy ha lehet, 1-2 havi turnusban cseréljék le az elhasznált fogkefét. Ezek megsértik a görbe borostáikkal a fogínyt, aminek paradontózis lesz a vége. Mivel a nyelv ápolása is fontos, itt baktériumok ezrei élnek, ezért ennek tisztítását gondosan végezzük el. Utána nem elég a fogkefét vízzel leöblíteni, a kórokozók sajnálatos módon a fogkefében a nedves és meleg szálak között igazi melegágyat, vagyis táptalajt találnak. Ezek előtte a szánkban voltak, de így a fogkefére is átvisszük. A fogkefe gyakran ugyanazokat a baktériumokat tartalmazza, amelyek a szánkban is problémát okoznak. A szálak közötti nedvességben megfelelő melegágyat találnak a baktériumok. Ha nem fertőtlenítünk az újrafertőzés a spórák és csírák által sajnos adott, főleg akkor, ha a partnerek közös fogkefét használnak. A grapefruit mag-kivonat alkalmas arra, hogy a nemkívánatos csírákat elölje és így az esetleges újrafertőződést megakadályozza. Ez ellen egy kis pohárkába adjunk vizet, csepegtessünk 10 csepp Grape Vital®-t bele, és a fogkefe fejét állítsuk bele egy fél órára, vagy a következő használatig. Használat előtt a fogkefét jól kiöblíteni, hogy az elpusztult kórokozókat, csírákat eltávolítsuk. Ez után biztosak lehetünk, hogy e kefék ki vannak fertőtlenítve. A fertőtlenítést néhány naponként ajánlatos, érdemes megismételni. De ajánlatos itt a Grape Vital® fogkrém használata, amely egyben gyógy és fertőtlenítő hatású. Számtalan gyógyító és serkentő hatású összetevők tömkelege található ebben a készítményben, melyek a fogak erősítésében is nagy szerepet töltenek be.

 

Antiszeptikus szájápolás, öblítés

Tegyünk egy pohár langyos vízbe 10 csepp Grape Vital® grapefruit mag kivonatot, és gargarizáljunk vele. Utána, ha a gargarizálás megtörtént a vizet vagy kiköpjük, vagy ha kívánjuk, azt le is nyelhetjük. Az erős antiszeptikus hatással rendelkező kivonat, egy biológiai és természetes szájöblítő szernek számít. A szájban, de főleg a nyelven, az uvuláig, károsító baktériumokat és csírákat elpusztítja és így egy kellemes szájízt és egy friss leheletet biztosít. Ezt a gyakorlatot naponta többször is ismételhetjük, igényünk szerint. Egy újraképződés ez által csak nehezen kezdődik.

 

Fogaink ápolása

Ezt több pontra osztanám, egyik az otthoni a másik az orvosi rendelőben zajlik.

 

Fogfájás

Általában a fogfájás bakteriális gyulladásnak köszönhető. Ajánlatos megtudni, hogy a fog nem-e azért fáj, mert caries alakult ki, vagy éppen a baktériumok által okozott gyulladás jött létre. De sokszor az elhalt baktériumok is okoznak hasonló fájdalmakat, főleg akkor, ha a korona alatt, vagy akár egy gyökérkezelt fogban találhatók. Sokszor ilyen esetben, az elhalt baktériumok bomlása gázokat, vagyis nyomást idézhetnek a fogcsatornában elő, amely igen kellemetlen, olykor elviselhetetlen fájdalommal jár. Ehhez még a gyulladás fájdalmai egy kellemes fájdalomkoktélt, elviselhetett len fájdalmakat nyújt a beteg számára. Ebben az esetben egy fogpiszkáló hegyére rakjunk egy csepp Grape Vital®-t, amelyet a megbetegedett fájós fogra cseppentünk. Óvatosan, és nem túlozni a cseppekkel, mivel itt egy erős koncentrátumról van szó, amely hígítatlanul nem kerülhet a nyálkahártyára, mivel azt kikezdi. Szintén lehet 10 csepp grapefruit mag-kivonatot egy pohár vízhez téve, többször naponta gargarizálni. Ha az ínyünk is be van gyulladva, akkor egy evőkanálnyi vízbe csepegtessünk 4 csepp kivonatot, amelybe egy vattacsomót nedvesítsünk meg és közvetlenül a fájó ínyre vagy fogra tegyünk.

 

Plakk, (plaque)

A plakk, amely a fogszuvasodás (caries) és a fogínysorvadás (paradontitis) károsodását okozza. Itt egy Biofilm képződik a fogakon, főleg a nehezen, a fogkefével elérhető interdentalis helyeken. Ez a Biofilm az ételmaradékokból, a baktériumok anyagcseréjük által okozta lerakódás. Egy pathogene plaque 24 órán belül kialakul.  A grapfruit mag-kivonat alkalmazásával, 1-2 csepp a nedves fogkefére és a fogakat naponta 3-szor alaposan tisztítsuk meg vele. A Grapedent® grapefruit mag fogkrém is használható erre a célra. Ez nem csak fogkrém, hanem az összetevői, mint gyógyszer lett összeállítva. Itt a fog, a fogíny és a csontozat lett figyelembe véve. Ha teljesen perfektek szeretnénk lenni, mindezt kiegészítőleg az öblítővízbe 10 csepp grapefruit mag-kivonatot is tehetünk. A fogak közti rések tisztításához használhatunk fogselymet. A fogselymet itassuk át grapefruit mag-kivonattal, vagy tegyünk néhány cseppet a szájzuhanyhoz. A plakk-képződést és annak további szövődményeit a grapefruit mag-kivonat nagyon hatásosan meg akadályozza.

 

Fogszuvasodás (caries)

A fogainkra lerakódott plakk, fogkő a cariesnek való kialakulásához járul hozzá. A caries az enemélum (fogzománc) és a dentinum ásványi anyagainak csökkenése, amelyet a plakkban lévő baktériumok anyagcsere folyamatai okoznak. A caries megelőzése érdekében a plakknál leírtak szerint történik.

 

Oral baktériumok

A szájban található különleges baktériumok közé tartoznak a streptococci, lactobacilli, staphylococci, corynebacteria, és a various anaerobes. Egy újszülött gyermeknek a szájürege nem tartalmaz baktériumokat, de gyorsan elterjed a szájában a Streptococcus salivarius kollonia. A fogak megjelenésével az első évben Streptococcus mutans és Streptococcus sanguis kolloniák jelennek meg a fogakon és a gingiván. Más törzsek, mint streptococci meglepik a fogínyt és az arcot, de nem a fogakat. A fogíny hasadékaiban és réseiben, főleg a fogak között (interdental), a természetes környezetben fejlődnek olyan fajták, melyeknek oxigén jelenlétére nincs szükségük. Ezek a kolloniák az egész pubertás ideéig találhatóak a szájban.

 

Fogínygyulladás (gingivitis)

A fogínygyulladás a plakk baktériumainak anyagcsere- termékei miatt alakul ki, amelyek a sejtekre mérgezőek és megtámadják a fogínyt. A gingivitis többnyire fogínyvérzéssel jár együtt. A grapefruitmag-kivonat ilyen esetben is bevált. A vérzések gyakran már rövid idő múlva megszűnnek. A kezeléshez 1-2 cseppet tegyünk a megnedvesített fogkefére és a fogakat naponta 3-szor alaposan tisztítsuk meg. Öblögetéshez 5-10 cseppet tegyünk a fogmosó pohárba. Kiegészítésként szájzuhanyhoz is javasolt. Súlyos panaszok esetén keverjük el a kivonat néhány cseppjét egy evőkanálnyi vízzel, tegyük nedves vattacsíkra és néhány percig tartsuk a fogínyen.

 

Foghúzás

Foghúzás utáni öblögetés sebfertőtlenítéshez javasoljuk. Tegyen 15 csepp kivonatot egy pohár vízbe és gargarizáljon az oldattal. Így megakadályozzuk a seb fertőződését és a fájdalmat enyhítjük. A Grape Vital® sejtregeneráló hatása a sebet segíti hamarabb gyógyulni.

 

Foggyökérkezelés

A fogon a caries által, megsérül a kemény védőpajzs az enamelum vagyis a fogzománc. A dentinumban, ami olyan, mint egy szivacs, a baktériumok gyorsan haladnak a fog leépítésében. Ha a pulpa részt eléri, és ez átszakad, akkor a fog életéért létfontos tápláló vérerek és idegek futnak. A gyökérkezelt fogaknál, sajnos a ideget és a fogat táplálékkal ellátó erek eltávolításra kerülnek. A fogorvosnak nagyon fontos, hogy itt tiszta munkát végezzen, mely a baktériummentességre vonatkozik. Ha a fogorvos a gyökér kezelt fogat lezárja, és ott baktériumok vannak, akkor azok elhalásakor gázok keletkeznek. Ezek a gázok a csont belsején, a foggyökér lábánál nyomást, vagyis feszültséget okoznak, mely óriási fájdalommal jár a beteg számára. Itt azt tanácsoljuk, hogy a ideiglenes tömést, felnyitni, hogy a gázok kijöhessenek és így a nyomás lemenjen. Az idegcsatornát érdemes Grape Vital®-lal kiöblíteni. Ez úgy történik, hogy egy 10 ml-es langyos vízben 20 csepp grapefruit mag-kivonatot elkeverünk, ezt egy injekciós tűvel felszívjuk, és a fog gyökércsatornájában lassú nyomással kimossuk a csatornát. Ezt a műveletet, bízza fogorvosára. Sok orvos ma már a Grape Vital®-t hígítatlanul fecskendezi a gyökércsatornába, már az első tisztításkor. Általában 1-2 ml-t fecskendez hígítás nélkül a gyökércsatornába. Ez másnapra a terület teljes fertőtlenítését jelenti. Ez főleg akkor a legfontosabb, ha rövid idő alatt, már két-három nap alatt, akarja a fogorvos a fogcsatornát fixre lecementezi. Régi eljárások 2 hétig is elhúzódhattak a fertőtlenítés hosszadalmas ideje miatt. Nem kell a betegnek 2 naponta öblítésre járni ez idő alatt. Ezután a fog koronázása jön, itt nem reszkírozhatja a fogorvos, hogy gázok és nyomás keletkezzen a gyökér hegyén, mivel ez a korona eltávolításával és a csatorna újbóli felnyitásával járna.

 

Afták - szájszélén és a szájnyálkahártyán

Az afták a száj nyálkahártyáján található fájdalmas fekélyek. A szájat naponta többször egy pohár vízhez adott 15 csepp grapefruit mag-kivonattal öblítsük ki. Kiegészítésként az aftákat pálcikára csavart vatta segítségével egy evőkanál vízbe tett 3 csepp mag-kivonattal készült oldattal ecseteljük be.

 

Fekélyes szájgyulladás (stomatitis ulcerosa)

Egy pohár langyos vízhez kevert 15 csepp grapefruit mag-kivonattal a szájat naponta többször öblögessük, valamint gargarizáljunk. A grapefruit mag-kivonat egyidejűleg gondoskodik az egészséges fogínyről, a baktériummentes nyelvünkről és a friss leheletről.

 

Szájüreg, Szájpenész gombás fertőzése

A Candida albicans élesztőgomba egyre jobban ismerté vált. A szájpenész kialakulásáért felelős a szájban, mint egy fehéres lepedék formájában látható, melyet ez a gomba okoz. A kezeléshez és a további megelőzés érdekében, napi 3 alkalommal tegyünk 10 csepp Grape Vital®-t egy pohár vízbe, és öblögessük és gargarizáljuk a szájunkat alaposan. Gyermekeknek a kevésbé keserű por javasolt. Ehhez lehet külön port vagy kapszulát kapni. Nyissuk fel a kapszulát és a port öntsük egy pohár vízbe vagy gyümölcslébe. Keverjük jól el. A gyümölcslé itt, csak akkor szükséges, ha a gyermeknek túl keserű az íz, és így az ízt feljavítja.

A Candida albicans gomba főleg cumikon, cuclikon és cumisüvegek cumiján fordul elő, mely így a folytonos és állandó újrafertőzést okozza. A fertőtlenítést rendszerint 1 liter vízhez adott 25 csepp oldatban kb. 20 percig végezzük. Ezután alaposan lemossuk. Ha lehetőségünk van, akkor nem árt szintén, alkalmanként a cumik kifőzése.

 

Szájszag

A szájszagot a szájban előforduló baktérium, fogromlás vagy az emésztőtraktus alsó részén zajló erjedés okozza. Sok esetben előfordulhat, hogy a gyomorszáj izom nem zár, és a gyomorsavból a gyomorból eredő szagokat érezzük.

A szájat naponta többször egy pohár vízbe tett néhány csepp grapefruit mag-kivonattal öblögetjük és gargarizálunk. Ajánlatos, ha szükséges, belsőleg is alkalmazzuk.

 

Száraz ajkak

Néhány csepp Grape Vital® grapefruit mag-kivonatot egy evőkanál olajjal hígítunk és az ajkakat naponta többször bekenjük. A grapefruitmag-fogkrém ugyanúgy használható. Ez kiegészítésként kalendulaolajat és glicerint is tartalmaz. Ezzel közvetlenül az ajkakat kell bekenni. Grapefruitmag-kenőcs is használható, erre a célra. Az ajkak leégése / napfény okozta erős bőrgyulladás, fertőzések megelőzésére, az ajkakra naponta kétszer néhány csepp grapefruit mag-kivonatból és egy evőkanál olajból készült keveréket viszünk fel.

 

Berepedt szájzug

Tegyünk 8 csepp kivonatot 1 evőkanál olívaolajba, ezzel masszírozzuk be többször is az érintett területet. Ugyanígy használhatjuk kicserepesedett ajkak kezelésére is.

 

Ajak herpesz (herpes simplex)

A szervezetben észrevétlenül meglévő herpesz szimplex vírus, a vírusok aktiválódása következtében az ajkakon hólyagok jelennek meg. Kezelésére alkalmas a Grapedent® fogkrémből egy picit a beteg felületre kenni. Szintén lehetséges és hatásos naponta 2-3 alkalommal néhány csepp grapefruit mag-kivonatot egy evőkanál olajjal összekeverve ujjheggyel vagy pálcikára csavart vattával kell az érintett helyre felvinni. A készítményt éjszakára is az ajkakon kell hagyni. A kezelést a hólyagok kiújulása esetén újra meg kell ismételni.

 

© Copyright by Dr. Csabai Zsolt Ph.D. – GMR-Group AG, Bereich Pharma, Forschung, Switzerland, 11/2008.

Címkék: