Fontos tudnivaló! Az Igazság - Grapefruitmag kivonat és a Gyógyszerek

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet a Grape Vital® termékeink Notifikációs engedélyének beadása után a következőket kifogásolta címketerven, és a termék a grapefruitmag tartalma miatt a következő figyelmeztető mondat javasolt a jelölésen:

„A grapefruitmag egyik hatóanyaga gyógyszer metabolizáló enzimbénító hatású, így jelentősen növeli egyes gyógyszerek hatását. Gyógyszert rendszeresen szedők kérdezzék meg orvosukat a grapefruitmag alkalmazásával kapcsolatban!”

Én úgy éreztem, hogy pár éve bizonytalanság terjed a piacon és kutatást végeztünk a Grape Vital® termékkel ennek a kérdésnek a feltárása érdekében. Az eredmények egyértelműek voltak! A Grape Vital grapefruitmag kivonat nem rendelkezik enzimbénító hatással!!! Sajnos itt nagy tévedés van, mivel össze lett tévesztve a grapefruitmag kivonat a grapefruit lével! A grapefruitlének, és egyéb más fajta citrus gyümölcsnek, és kizárólagosan csakis annak van a P450-es enzimre bénító hatása!

Előzményként kihoztak egy új rendeletet, melyben nem lehet a grapefruitmagnak antioxidáns hatást tulajdonítani, és ezeket a jelzéseket törölni kellett a Grape Vital termék dobozáról! Sajnálatos, hogy egy semleges szerv, névileg a Semmelweis Egyetem, Prof. Dr. Kéri Ágnes személyesen vizsgálta be a Grape Vital® szabadgyökbefogó képességét. Ez az egyik legerősebb létező antioxidáns, és mégis törölni kellett ezt a bejegyzést! Sajnos, a pancsolt utánzatok lettek bevizsgálva, amelyek nem rendelkeznek semmi grapefruitmag kivonattal, csak pancsolt hamisítványok, melyek semmi antioxidáns tulajdonsággal nem rendelkeznek!!! És ezeket az eredményeket általánosítják utána a törvényhozók!

És most pedig írjam rá a következő badarságot a címkére. Na, ezt már végképp nem voltam hajlandó így elfogadni, hisz a kutató ismerőseim bolondnak néztek volna, ha ezt feltüntetem! Kértem az OÉTI igazgatóságához egy meghallgatási időpontot, ahol kutatási tényeket, publikációkat mutattam és adtam le. Két hét eltelte után ismét találkoztunk, és az OÉTI által szakszerűen és nem kis utána járással felülvizsgálták az általam beadott dokumentációt, és sérelmezésemnek helyt adtak és elnézést kértek, mert a végeredmény most már az OÉTI számára is egyértelmű! NEM KELL feltüntetni a fent kifogásolt mondatot a Grape Vital® termékekre, mivel az OÉTI számára így egyértelmű, hogy ez a jelenség kizárólagosan, csak is a citrus levekről szól! Figyelem, nem csak a grapefruitlének van ez a hatása, mert ez vonatkozik a narancslére, a citromlére és a többi citrus gyümölcs levére!!!

Ezt a mondatot kötelezővé tenném az összes citrus alapú gyümölcslé csomagolásainak a dobozain!

„A citrus levek egyik hatóanyaga gyógyszer metabolizáló enzimbénító hatású, így jelentősen növeli egyes gyógyszerek hatását. Gyógyszert rendszeresen szedők kérdezzék meg orvosukat a citrus levek alkalmazásával kapcsolatban!”

Mi történik valójában?

A citruslevek a bélben és a májban előforduló Cytochrome P450 3A4-es enzim működését nem engedi, így a gyógyszerek, vagy részben, vagy akár egészében haladnak tovább, felszívódás nélkül. Amikor a gyümölcslé felszívódott, a gyógyszer tovább vándorol a bélrendszerbe. Ha ez történik, akkor ott a hirtelen felszívódó gyógyszer egy túladagolásnak felel meg, ez pl. szívgyógyszereknél akár halált okozó kimenetelű is lehet!!! A vérnyomáscsökkentőnek a vérben mért szintje többszörösen magasabb volt a citruslével bevett méréseknél, mint a vízzel bevett gyógyszernek.

További hatás a P-glycoproteinen keresztül történik, amely a gyógyszermolekulák szállításában vesznek részt. A P-glycoproteinek aktivitása határozza meg, mennyi jut be a sejtekbe, ill. mennyit választ ki a szervezet a gyógyszerből vagy annak bomlástermékéből. Amikor a citruslé gátolja a Cytochrome P450 3A4 aktivitását, egyben gátolja a P-glycoproteinek működését is.

Egy pohár citruslé vagy gyümölcs elfogyasztása több napra is jelentősen csökkentheti ezen enzim és fehérje hatását. A kölcsönhatások számos gyógyszer hatását akár életveszélyes mértékben is felfokozhatják, más gyógyszerek hatását viszont csökkentik, ami szintén komoly veszélyeket rejt magában.

Summa summarum, nem összekeverni a Grape Vital® grapefruitmag kivonat koncentrátumot a citrusok levével!!!!

 

További jó egészséget!

Dr. Csabai Zsolt PhD

 

© Copyright by Dr. Csabai Zsolt PhD., 2015. május - Fontos tudnivaló! Az Igazság a Grapefruitmag kivonat és a Gyógyszerek

Címkék: